Noticia18/03/2022

Moda re-, de Càritas, va recollir 41 milions de quilos de roba usada el 2021 i va assolir els 1.136 llocs de treball

Aquesta activitat ha permès augmentar la xifra fins a les 1.136 persones contractades, i en aquest 2021, la seva aposta per la reutilització, s'ha concretat amb l'obertura de 28 noves botigues a tot l’Estat Espanyol.

A través d’una xarxa de 6.509 contenidors, Moda re-, la Cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Càritas, va recollir 40.853.255 quilos de tèxtil usat el 2021, una xifra que representa més del 40% del total recollit a Espanya i que ha permès recuperar els nivells de recollida previs a l’inici de la pandèmia. Aquestes dades converteixen Moda re- no només en el major operador d’Espanya, si no en un dels principals de tot el sud d’Europa.

Es preveu que tant l’aplicació d’una nova normativa relativa a residus, com l’augment de la conscienciació ciutadana farà créixer les xifres de recollida, per la qual cosa Moda re-, continuant amb el seu objectiu de donar el millor tractament a la roba usada per a la seva reutilització i reciclatge s’està adaptant a les noves necessitats amb una ampliació de la seva flota de recollides,  introduint la sensorització en totes les fases del procés i liderant al costat dels més importants fabricants espanyols el procés de reciclatge de la roba que no pot ser reutilitzada a noves fibres.

La consolidació del projecte ha permès al llarg de l’any 2021 obrir 28 noves botigues Moda re- i 9 nous còrners als hipermercats Alcampo, tancant l’any amb un total de 160 punts de venda socials i solidaris —118 espais Moda re- i 42 “espais amb Cor”—. Avui les botigues Moda re- tenen presència en 79 ciutats i en la gairebé totalitat de Comunitats Autònomes.

Al llarg de l’any 2021, milers de persones sense recursos han adquirit a les botigues Moda re- d’una manera totalment normalitzada i sense cap cost per la seva banda 209.000 peces, a les quals s’haurien d’afegir els centenars de milers de peces donades a través de la xarxa de robers de Càritas.

El nostre impacte sociolaboral

La prioritat de Moda re- és situar la persona en el centre de la seva activitat a través de la generació del major nombre possible de llocs de treball d’ inserció i d’ un lliurament social dignificat.

Així, les xifres del projecte desvetllen que durant el 2021, es va assolir la xifra de 1.136 llocs de treball, dels quals 603 estaven ocupats per dones i el 48% del total de llocs estava reservat a persones en situació o risc d’exclusió social.

Aquests itineraris sociolaborals permeten a la persona adquirir els coneixements i experiència necessaris per poder donar el salt al món laboral normalitzat després d’acabar el seu període d’inserció en Moda re- —més del 60% accedeixen posteriorment a una ocupació—. Pel que fa a aquest aspecte i per assegurar l’èxit dels seus participants, Moda va re- invertir el passat any més de 50.000 hores en formació i acompanyament individualitzat per a aquest col·lectiu.

El destí del recollit

Moda re- està profundament compromesa amb la transformació sostenible i ecològica de la nostra societat, és per això que el 100% del residu tèxtil recollit s’aprofita, aconseguint l’objectiu d’abocament zero —res es diposita en abocadors—. El 2021, el 63,33% de les peces classificades a les plantes integrals situades a Barcelona, Bilbao i València, han estat reutilitzades. Una part d’elles són donades i posades a la venda a les nostres botigues Moda re- per tal d’allargar la seva vida útil i així evitar la sobreproducció i el consum de nous teixits.

També hi ha una altra part que es destina a reutilització en altres països. Per a això la cooperativa participa, entre altres projectes, en TESS (Tèxtils with Ethical Sustainability and Solidarity), l’entitat sense ànim de lucre creada el 2016 amb la visió de buscar la millor sortida ètica per a la reutilització internacional dels productes tèxtils.

L’any 2021, ha representat un pas important en l’aposta de Moda re- pel reciclatge d’alt valor afegit, ja que la posada en marxa del sistema FIBERSORT, de classificació de peces per composicions, ha permès que Moda re- en aliança amb els grans operadors del sector tèxtil com Inditex, o filatures com Textil Santanderina o Recover de Hilaturas Ferre,  se situés al capdavant de la innovació en aquest sector.