La Llei del Tercer Sector Social es torna a registrar al Parlament amb el suport de diversos grups
Càritas Catalunya celebra aquest pas endavant per garantir el reconeixement i la sostenibilitat del sector social
El passat 5 de març de 2025, la Llei del Tercer Sector Social es va registrar novament al Parlament de Catalunya amb el suport dels grups parlamentaris de Socialistes i Units per Avançar, Junts, Esquerra Republicana, Partit Popular, Comuns i CUP. Aquesta iniciativa, promoguda per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, busca establir un marc legal que reconegui la tasca essencial de les entitats socials catalanes, entre les quals es troba Càritas Catalunya.
Actualment, el tercer sector social català està integrat per més de 3.000 entitats sense ànim de lucre que ofereixen serveis i suports a 1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió social a tot Catalunya. Aquestes organitzacions compten amb gairebé 110.000 professionals i nombroses persones voluntàries que treballen en àmbits com la pobresa, la inserció laboral, l’educació, la salut i la justícia, entre altres.
La manca d’un marc legal específic ha dificultat el reconeixement i la col·laboració efectiva entre les entitats socials i les administracions públiques. En altres comunitats autònomes, com el País Basc, Extremadura, les Illes Balears, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, ja existeixen normatives que regulen el tercer sector social.
La nova proposició de llei pretén garantir una participació més activa de les entitats socials en la cocreació de polítiques públiques, promoure un diàleg i col·laboració més estrets amb les administracions i assegurar la sostenibilitat financera del sector. Això inclou establir sistemes de finançament estables que permetin a les organitzacions socials centrar-se en la seva missió sense dependre exclusivament de subvencions puntuals.
Càritas Catalunya, com a membre actiu del tercer sector social, celebra aquest pas endavant i reafirma el seu compromís en la defensa dels drets i el benestar de les persones en situació de vulnerabilitat.