Noticia03/10/2024

Església per un Treball Decent reivindica que la dignitat de la persona estigui al centre de les decisions polítiques i socials

Celebra el seu 10è aniversari amb un missatge de gratitud cap a totes les persones i institucions compromeses amb el treball digne

La realitat laboral a Espanya és preocupant. La desocupació estructural, l’alta taxa de temporalitat, la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris, les dificultats de la conciliació laboral i familiar i l’augment de les malalties psicosocials compromet l’estabilitat dels projectes vitals de milers de persones al nostre país. Davant aquestes situacions persistents, la iniciativa Església per un Treball Decent (ITD) denuncia que el treball indecent “no només afecta la vida de les persones treballadores, sinó que també soscava la seva dignitat i debilita la justícia social deguda”.

En motiu de la celebració del seu desè aniversari, la xarxa eclesial -integrada per Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), la Germandat Obrera d’Acció Catòlica (HOAC), Justícia i Pau, la Joventut Estudiant Catòlica (JEC) i la Joventut Obrera Cristiana (JOC)- considera necessari fer un balanç sobre el camí realitzat durant aquesta dècada i abordar els desafiaments que segueixen pendents en la recerca de la justícia social.

Segons la Doctrina Social de l’Església, cada individu té dret a un treball digne que permeti desenvolupar-se plenament com a ésser humà. Per això, ITD reivindica que “la dignitat de la persona treballadora és innegociable i ha d’estar al centre de totes les decisions polítiques i econòmiques”. “És fonamental que es generin oportunitats de treball decent i es protegeixin i promoguin els drets laborals, sense excepció. La reducció de la jornada laboral en pot ser una”, assenyalen en el seu manifest.

Sota el lema “Per tu, per mi, treballo decent”, la xarxa subratlla que la recerca del bé comú ha de ser l’objectiu principal del conjunt de la comunitat, però particularment dels qui tenen la responsabilitat d’articular polítiques que garanteixin les condicions essencials, que permetin a les persones assolir una vida digna, una vida bona. Això inclou garantir una feina decent, accés a l’habitatge i serveis públics de qualitat. En aquest sentit, els moviments promotors d’ITD demanen també al Congrés que faci possible la regularització extraordinària de persones migrants.

Sostenibles i respectuoses amb el medi ambient

Seguint l’encíclica Laudato si del papa Francesc, la xarxa reconeix la importància de l’ecologia integral a l’àmbit laboral. “Cal prioritzar que les activitats laborals siguin sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. Això implica promoure pràctiques responsables que tinguin cura i preservin la nostra casa comuna, per a les generacions futures”, apunta el manifest.

Francesc va recordar en el seu discurs a la Cimera Mundial del Treball de 2021 la importància de la dimensió de la cura a la feina, com una forma de cuidar i dignificar la vida humana. “Això implica crear entorns laborals amb drets, participatius, segurs i respectuosos, on es promogui la cura integral de totes les persones treballadores”, subratlla la xarxa al seu manifest.

Un any més, les diverses entitats d’Església que s’aglutinen a ITD tenen previst fer un gest que ajudi a reflectir la lluita comunitària per un treball digne. La proposta en aquesta ocasió és escriure en caixes de cartró els reptes personals pendents en relació a l’ocupació, com ara “seguretat a la feina”, “conciliació familiar”, etc. Posteriorment, cada persona passarà la caixa a la persona més propera fent una cadena. Aquest “pas de testimoni” o “relleu” pretén simbolitzar que el treball decent és un tresor que val la pena ser compartit.

La iniciativa Església pel treball Decente (ITD) va néixer el 2014. Després de deu anys de camí, la xarxa té molts motius per agrair. “Recordem amb gratitud totes les persones i institucions que han contribuït –i contribueixen– a aquesta causa i ens comprometem a seguir lluitant per la dignitat i la cura de les persones treballadores”.