Noticia04/10/2024

D’ins projecta la seva tasca de reaprofitament alimentari en el Gastrorecup 2024

El projecte Gastrorecup vol sensibilitzar el sector de la restauració i la ciutadania de la importància de gestionar correctament els aliments i evitar el malbaratament.

La Fundació Formació i Treball, a través del seu projecte gastronòmic D’ins Escola – Restaurant, ha celebrat aquest 4 d’octubre un dinar Gastrorecup, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya dins de la campanya APROFITEM ELS ALIMENTS. En aquesta novena edició D’ins Escola – Restaurant ha estat escollida com a projecte ecosocial junt amb 49 restaurants de Catalunya que també hi participen.

L’objectiu principal del Gastrorecup és sensibilitzar el sector de la restauració i la ciutadania sobre la importància de gestionar correctament els aliments per tal d’evitar llençar-los. En línia amb aquesta idea, els menús d’aquests  dinars i sopars s’elaboren amb el producte recuperat cedit per empreses externes, aliments que han quedat fora del circuit comercial però que són perfectament aptes per al consum. És a partir d’aquí que els diferents professionals de la restauració dissenyen i elaboren un menú ad hoc, una única proposta de dos plats i postres que es desvetlla el mateix dia de l’àpat. El lema, jo no trio tu no tries, sintetitza aquesta dinàmica de treball.

El dinar s’ha fet a D’ins Escola -Restaurant, el primer establiment que va obrir la línia gastronòmica de la Fundació, i ha acollit més de 80 persones que han gaudit de dos plats i unes postres elaborats per a l‘ocasió. S’hi han servit quatre aperitius: còctel aperitiu de mimosa, formatge de paté de ceba i poma, croqueta de carn d’olla i xarrup de gaspatxo. El primer plat ha sigut un Risotto de verdures i el segon plat, llom ibèric amb salsa de mostassa i moniato. Finalment, per les postres s’ha servit un tiramisú de mango. Per conèixer millor la proposta gastronòmica diversos professionals de l’equip D’ins han explicat a les persones assistents com s’han dissenyat els plats, quins han estat els proveïdors, la feina de recuperació alimentària que es fa des de les cuines del restaurant i quina és l’essència del projecte Gastrorecup. Els assistents han valorat molt positivament l’experiència i l’han definit com una bona eina per mostrar el valor i les possibilitats dels aliments reaprofitats. A la sortida han recollit un obsequi de la casa: una bossa amb diverses peces de fruita recuperada.

L’esdeveniment ha comptat amb la presència d’Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. També han assistit a l’acte altres representants institucionals, com Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià de Besòs; Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona; i Joan Godia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia. Des del món acadèmic hi ha assistit Gilda Hernández, responsables del Departament de Turisme de l’IQS Universitat Ramon Llull. El sector de la restauració també ha tingut representació amb l’assistència d’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana. Tots ells, han volgut posar en valor la tasca social que hi ha al darrere de la iniciativa D’ins Escola – Restaurant, així com la seva labor en el reaprofitament alimentari. Alhora, també han assenyalat que un terç dels aliments es malbaraten a Catalunya i que cal accions concises i contundents per reduir el malbaratament alimentari al territori.

D’ins, deu anys reaprofitant aliments
D’ins treballa per l’aprofitament alimentari des de 2014 elaborant àpats de qualitat amb producte de proveïdors que aporten els seus excedents així com aliments que no han estat comercialitzats per motius estètics, de gramatge, entre d’altres. Una aposta més pel model circular de l’organització que afavoreix la reutilització de  productes en bon estat i en línia amb la campanya Gastrorecup. El 2023 D’ins va recuperar 385.121 kg d’aliments i els va distribuir entre les seves línies d’activitat (restaurants, serveis de càtering i col·lectivitats), fomentant així l’estalvi de 134 tones de CO2. Cal destacar també el valor social del projecte, que va néixer per generar llocs de feina per a persones amb moltes dificultats per accedir al mercat laboral i formar-les com a professionals de l’hostaleria en un context de treball real.

Avui, des de Formació o Treball, hem volgut sumar esforços per conscienciar sobre la importància de gestionar els aliments adequadament a fi d’evitar el malbaratament. La nostra participació en el Gastrorecup és un pas més en la promoció d’una cuina responsable i de la creació de xarxes que permetin compartir coneixement i experiència a fi que tots els aliments esdevinguin una matèria primera amb què cuinar.

Els productes d’aquest àpat Gastrorecup han estat proporcionats, en concepte de donació, per les següents empreses col·laboradores: Assolim Food Services, Bon Àrea, Obrador Can Coll, Espigoladors, Montsià i Talkual.