Càritas a Ucraïna ha atès més de 4,8 milions de persones des que va començar la invasió del país fa tres anys
Tres anys després de l’inici de la invasió de Rússia a Ucraïna, 12,7 milions de persones (el 36% de la població) continuen necessitant ajuda humanitària, sobretot a l’est i el sud del país. A més, 6,8 milions de refugiats segueixen vivint fora d’Ucraïna, mentre que altres 4,2 milions de persones són desplaçats interns.
Juntament amb la destrucció d’habitatges i infraestructures, el conflicte prolongat ha deteriorat la salut mental de milions de persones, desplaçades o no, que viuen amb estrès posttraumàtic. Els menors són el sector més afectat, amb depressions i pors.
D’altra banda, es calcula que més d’un milió de famílies (unes 5,5 milions de persones) no tenen feina ni cap font d’ingressos familiars. Aquesta situació, unida a una taxa d’inflació del 12% i a la prolongació d’un conflicte que ha fet que ja no existeixin estalvis, ha provocat que milions de persones visquin sota el llindar de la pobresa.
Càritas Ucraïna (CUA) i Càritas Spes (CSU) –la catòlica de ritus grec i la catòlica de ritus llatí, respectivament– han continuat atenent la població afectada pel conflicte, integrant programes de resposta humanitària amb iniciatives de recuperació primerenca i desenvolupament.
Des del febrer del 2022, han atès més de 4,8 milions de persones, que han rebut ajuda alimentària de primera necessitat, estris domèstics, allotjament, aigua i kits d’higiene, protecció, suport psicosocial, assistència sanitària i ajudes econòmiques multifuncionals.
El treball en xarxa, teixit entre parròquies, centres d’atenció, oficines diocesanes, oficines nacionals i una xarxa d’unitats de treball mòbils, ha permès que Càritas atengui la població tant en nuclis urbans densament poblats com en comunitats rurals allunyades que no tenen accés a serveis socials bàsics.
“Per a aquest 2025, les prioritats de Càritas són continuar amb l’ajuda humanitària a l’est i el sud del país, posant el focus en processos de reconstrucció primerenca i desenvolupament a la resta del territori”, explica Carmen Gómez de Barreda, responsable de la Campanya Càritas amb Ucraïna.
Càritas Espanyola ha mobilitzat des de l’inici de la invasió 10,5 milions d’euros, que han estat enviats a les dues Càritas presents a Ucraïna (la catòlica de ritus grec i la catòlica de ritus llatí) i a la xarxa de Càritas dels països limítrofs per atendre les necessitats de la població desplaçada.
Per als pròxims tres anys, es preveu aprovar projectes per un valor de 8,3 milions d’euros. Els sectors que es recolzaran són: resposta a l’emergència humanitària, atenció psicosocial als veterans, atenció psicosocial de les persones amb diversitat funcional, atenció integral a famílies vulnerables, millora dels mitjans de vida, enfortiment de les parròquies, enfortiment institucional i programes integrals de lluita contra el tràfic de persones.
Tasca a Espanya
Segons ACNUR, hi ha més de 231.000 ucraïnesos sol·licitants de protecció temporal a Espanya. Al llarg de l’any 2024, l’acció de la Confederació de Càritas per atendre i acollir les persones i famílies de nacionalitat ucraïnesa s’ha normalitzat dins dels recursos i espais d’acollida. En total, s’ha atès 2.907 persones i els recursos econòmics invertits han ascendit a 264.293,79 euros.
Pel que fa als tipus de resposta, destaquen l’alimentació, roba, calçat i altres estris (menjadors, economats…) amb 2.104 persones beneficiàries i per un import de 102.561 euros. Pel que fa a l’habitatge i l’organització de la llar, s’ha donat suport a 394 persones amb una inversió de 139.204 euros.
“Càritas Espanyola, a través de la xarxa de Càritas nacionals i de la Confederació, manté el seu compromís de fomentar l’esperança i la capacitat de recuperació dels milions d’ucraïnesos afectats per aquesta crisi en curs. No obstant això, el suport sostingut de la societat espanyola és essencial per construir un futur millor per a Ucraïna i Europa en el seu conjunt”, explica Carmen Gómez de Barreda.