31/07/2024

Mònica Martínez Reche: “El rostre de la misericòrdia és el de totes les persones voluntàries que viuen el patiment de les persones més vulnerables”

Nascuda a Meersburg (Alemanya), Mònica Martínez ha realitzat estudis d’enginyeria industrial i un màster en Control de gestió i direcció comptable a ESADE i ha realitzat estudis d’ampliació a França. Ha treballat en diverses empreses, entre elles en el programa Incorpora de “la Caixa”. Des de l’any 2018 ha estat la responsable del departament de Subvencions a Càritas diocesana de Terrassa, que depèn directament del director general. També ha participat en diferents grups de treball de Càritas Espanyola i de Càritas Catalunya, que li han permès tenir una visió més àmplia de l’entitat. Des de setembre del 2022, és la directora general de Càritas diocesana de Terrassa.

Aquest curs, Càritas diocesana de Terrassa celebra el desè aniversari de la seva creació. Quins actes tenen previstos?

El mes de novembre passat, per la Jornada Mundial dels Pobres, vam fer l’Eucaristia d’inici de la celebració del 10è aniversari i la clausura serà el proper 19 d’abril, a les 20.30, on gaudirem d’un concert de l’Escolania de Montserrat a l’església del monestir de Sant Cugat i que serà a benefici de Càritas. Tothom qui vulgui venir pot adquirir una entrada a través del web per 10 € o 20 €.

Quin balanç fa d’aquests deu primers anys de vida de Càritas diocesana de Terrassa?

Per a una institució com Càritas, fer balanç és molt complicat. Podem dir que durant aquests deu anys Càritas ha continuat amb la missió d’acollir i treballar amb les persones en situació de pobresa i exclusió des de l’acció directa al territori, de la mà de les parròquies, amb els mossens i els voluntaris. Treballant juntament amb tècnics per donar no només un servei sinó el millor servei que podem donar. Intentant que, mitjançant els projectes, l’acompanyament a les persones els ajudi a millorar la seva situació.

Ens hem fet forts davant de les diferents crisis: el COVID, els impactes col·laterals de les guerres, la dificultat en accedir a un habitatge, les contínues arribades massives d’emigrants…, treballant plegats amb el suport dels voluntaris, socis i donants per poder cobrir totes les demandes que arriben a les portes de Càritas.

El segon diumenge de Pasqua és també anomenat de la Divina Misericòrdia. Quin és el rostre de la misericòrdia?

El rostre de la misericòrdia és el de totes les persones voluntàries que viuen el patiment de les persones més vulnerables, les acullen i les acompanyen, sembrant llavors d’esperança per tal de poder tenir una vida digna.

I com podem ser misericordiosos?

Ser misericordiosos no és compadir-se de l’altre sinó, malgrat que vivim el patiment de l’altre, abraçar-lo i entregar-nos de forma compromesa, com Jesús va fer amb tots nosaltres, per acollir i acompanyar la persona en moments difícils.

En quins projectes estan treballant actualment a Càritas diocesana de Terrassa?

A Càritas acollim i treballem amb les persones en situació de pobresa i necessitat, posant-les al centre de la nostra acció i acompanyant-les en tots els àmbits de la vida de la persona i de forma global, escoltem les històries de vida que porten (acollida), cobrim les primeres necessitats (programa de necessitats bàsiques), treballem les diferents opcions que puguin assolir per la seva integració i creixement (programa de formació, programa laboral, programa infància i família…) i les acompanyem durant el temps necessari perquè puguin tirar endavant.

En quines problemàtiques es posa més el focus avui?

Les despeses relacionades amb l’accés i el manteniment de l’habitatge, així com l’accés a un treball digne i estable que permeti esdevenir una persona autònoma, són la problemàtica més gran d’avui dia. L’habitatge, perquè no es pot fer cap pla de treball si les persones no tenen un espai segur i digne on viure. I la feina, perquè és la via perquè puguin accedir a allò que necessiten d’una manera digna i integradora, sent persones amb plena autonomia.

Quin impacte tenen les crisis actuals en les persones que atenen a Càritas?

Les crisis no afecten de la mateixa manera a tothom, sinó que afecten de forma exponencial les persones més vulnerables de la societat. Per aquest motiu, cal que treballem per tal de tenir xarxes de protecció creades de la mà entre l’administració i les entitats del tercer sector. Les diferents crisis han fet que actualment les persones acompanyades per Càritas necessitin ajuda en diferents àmbits de la seva vida: formació, experiència laboral, habitatge, necessitats bàsiques…

Què significa per a vostè la paraula “caritat”?

La caritat no és només el fet d’estimar l’altre pel fet de ser fills de Déu, sinó que, a més a més, aquest amor incondicional ens faci desitjar i fer el bé a l’altre.

Quins objectius i reptes tenen a Càritas per als propers anys?

Els objectius són continuar amb la nostra tasca. Aconseguir sensibilitzar més el nostre voltant, que se sentin part del moviment que suposa ajudar la comunitat, el veí, amb el repte de ser cada vegada més. Treballar amb més qualitat, poder tenir més incidència en els canvis que s’han de produir per poder donar visibilitat a la realitat que ens envolta i així ajudar a integrar tantes persones que han quedat excloses de certs drets només pel fet de ser pobres. Durant el 2023 hem treballat per tal d’obtenir el certificat ISO9001 i continuem treballant de manera més intensa amb l’Administració, altres entitats, empreses, centres educatius…, per poder donar una cobertura més diversa i de més qualitat, i millorar cada dia el servei i acompanyament als participants.