Càritas és un òrgan de l'església catòlica que treballa contra la pobresa i l'exclusió social.

ACTUALITAT

separator

Jornada anual de formació i reflexió sobre la immigració, la diversitat i la cohesió social

/ 0 Comments /

Divendres 15 de maig es va celebrar la Jornada anual de formació i reflexió sobre la immigració, la diversitat i la cohesió social. El tema d’enguany ha estat la construcció de la identitat i els processos d’integració.

Seixanta persones, voluntàries i contractades de les diverses Càritas diocesanes que treballen en els serveis i projectes amb persones nouvingudes, van participar en aquesta activitat organitzada per la Comissió d’Immigració.

La Jornada va començar llegint el comunicat de la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants davant les morts per naufragi a la Mediterrània.

A la primera part la Marta Comas, antropòloga i tècnica del Consorci d’Educació de Barcelona i coautora del llibre  Identitats – Educació, immigració i construcció identitària-. EUMO Editorial i Fundació Jaume Bofill, va aportar unes reflexions entorn a les dificultats i encerts d’integració en un “món desintegrat” i una “societat líquida” i alhora va descriure els factors que condicionen el procés d’integració: les relacions intrafamiliars, les barreres econòmiques, legals i els drets que són vulnerats i també la capacitat individual i col·lectiva per a vèncer aquestes barreres.

Dels reptes o assignatures pendents va assenyalar: la segregació territorial i escolar; la mobilitat per culpa de la precarietat que impossibilita l’arrelament; les poques expectatives respecte la formació acadèmica com a ascensor socials; la radicalització del fenomen religiós…

També va remarcar allò que ha funcionat: una escolarització equilibrada; el treball en xarxa d’entitats i administracions públiques, la incorporació d’elements culturals de les persones nouvingudes i l’obertura a l’entorn.

 La jornada va cloure amb una taula rodona amb la Sarjo Fatty, tècnica del Programa d’immigració de Càritas Diocesana de Girona, la Fàtima Ahmed, de l’associació intercultural diàlegs de dona i en Jonás Álvarez, voluntari de Càritas Diocesana de Terrassa que van respondre, a partir de la seva experiència, a les preguntes: Quines creus que són les dificultats en els processos d’integració ? Quins són els encerts? Què hauria de canviar ? Quines propostes concretes s’haurien de treballar ?…

 

20150515_101933 20150515_101906

separator