Càritas és un òrgan de l'església catòlica que treballa contra la pobresa i l'exclusió social.

NOTÍCIES

separator

2018_03_14_CC_ARX_FT_CDG_Refugiats

Experts de Càritas de quatre països comparteixen a Madrid les seves experiències d’èxit per assegurar el dret a l’alimentació

/ 0 Comments /

Delegats de les Càritas de Guatemala, Mauritània, Etiòpia
i Filipines participen en la Setmana sobre el Dret
a l’Alimentació organitzada per Cáritas Española i l’AECID

 

Càritas Catalunya, 27 de juny de 2018.- La seu de Càritas Espanyola ha acollit els dies 25 i 26 de juny un taller d’experiències sobre el dret a l’alimentació en el qual s’han donat cita delegats de les Càritas de Guatemala, Mauritània, Etiòpia i Filipines. En aquestes jornades de treball, s’han compartit les claus dels projectes d’èxit duts terme en per aquestes Càritas en els seus respectius països per garantir el dret a l’alimentació de les comunitats més vulnerables.

 

Setmana sobre el Dret a l’Alimentació

El taller s’emmarca dins de les activitats programades entre el 25 i el 29 de juny a Madrid a la Setmana sobre el Dret a l’Alimentació, que ha organitzat Cáritas Española amb el suport de l’AECID. A més de donar visibilitat a les experiències que s’estan portat a terme en aquests quatre països en un àmbit prioritari de la cooperació al desenvolupament, amb aquesta iniciativa es pretén contribuir a que l’opinió pública espanyola prengui contacte amb les realitats de pobresa i exclusió social vinculades al dret a l’alimentació en els països del Sud.

 

Durant un esmorzar informatiu celebrat aquest matí a la seu de Cáritas Española, quatre dels experts que han participat al taller d’experiències han aportat les claus del treball de cooperació fraterna en curs en cadascun dels seus països.

 

Experiències d’èxit

Maria Rosenda García Gómez, de Càritas Guatemala, ha exposat els objectius assolits en quatre municipis dels departaments de Sololá i Quetzaltenango a través d’un programa de reducció de la desnutrició infantil. A Mauritània, per la seva banda, Abdoulaye Ba s’ha oposat el focus en els avenços que amb el suport de Càritas s’han registrat a les ràtios de desenvolupament rural integral de les localitats del nord de Gorgol.

 

Així mateix, el treball de cooperació dut a terme a Etiòpia s’ha centrat en la promoció i suport a diverses cooperatives agrícoles a la Diòcesi de Meki, tal com ha relatat Abba Gobezayehu Getachew, de la Càritas etíop. Mentre que a Filipines, a través del programa “Farm First” de Càritas que ha descrit el pare Edwin Gariguez, s’ha impulsat a les comunitats locals la gestió de recursos i la formació d’habilitats tècniques per a una agricultura sostenible i adaptada al canvi climàtic.

 

Reducció de la pobresa i lideratge femení

En totes les seves intervencions, els experts han posat de manifest la importància estratègica que tenen els projectes de seguretat alimentària recolzats per Càritas tant per reduir els nivells de pobresa severa a les comunitats rurals d’aquests quatre països com per enfortir el lideratge de les dones com a agents de desenvolupament i de transformació social.

 

Un bon exemple d’això últim ha estat l’aportat per Minetou, una camperola mauritana que ha viatjat a Espanya com a membre de la delegació de Càritas Mauritània i que ha pogut sortir del seu país amb el vistiplau del seu marit.

 

Mobilitat humana i canvi climàtic

Amb aquesta iniciativa, com ha assenyalat Eva Cruz, directora de Cooperació Internacional de Cáritas Española, “ens permet donar veu i posar cara a altres germans i germanes de la nostra família internacional de Càritas que viuen inserits en una realitat, les dificultats d’accés al dret a l’alimentació, que és una de les causes més importants que explica molts fenòmens que són molt quotidians en els nostres dies, com la mobilitat humana o els efectes que sobre les comunitats més vulnerables té la crisi mediambiental que pateix el nostre planeta “.

 

El dret a l’alimentació, en les seves diferents vessants, ha estat sempre un eix de treball prioritari a Cáritas Española, amb una trajectòria d’acompanyament en 30 països, a través de més de 100 projectes en els últims cinc anys en diferents contextos del continent africà , asiàtic i d’Amèrica Llatina.

 

Per Càritas, el dret a l’alimentació és inherent a la condició de tot ésser humà i està recollit com a tal en el segon Objectiu de Desenvolupament Sostenible. Això requereix, en paraules de Cruz, “que els Estats siguin els primers garants en relació a aquest dret, per al que s’han de comprometre a proporcionar un entorn adequat per a la planificació, implementació i vigilància

 

Constatacions

El taller de treball on han compartit les seves experiències d’èxit en l’àmbit del dret a l’alimentació, però també les limitacions, reptes i desafiaments que l’exercici ple d’aquest dret requereix, ha servit per compartir una sèrie de claus sobre aquest dret:

  • Hi ha una relació directa que hi ha entre el deteriorament mediambiental i la pobresa.

 

  • És determinant el paper de la dona en el dret a l’alimentació i la necessitat de garantir a les dones altres drets com l’accés als mitjans de producció i de la participació en els espais de presa de decisions.

 

  • Urgeix incidir en les causes estructurals de la vulneració del dret a l’alimentació que van més enllà de la falta d’aliments: l’accés a la salut, a l’aigua potable i a l’educació són drets interrelacionats amb el de l’alimentació.

 

  • L’organització comunitària és un valor vital per enfortir les capacitats individuals de les persones.

 

  • Cal incidir en el desenvolupament de polítiques públiques a nivell local i internacional que permetin fer efectiu l’exercici del dret a l’alimentació.

 

  • Treballar en la defensa d’aquest dret requereix processos a mitjà i llarg termini en el temps i es necessita el compromís de la comunitat internacional amb el desenvolupament dels pobles. La cooperació internacional continua sent un instrument necessari i complementari.
separator