Càritas és un òrgan de l'església catòlica que treballa contra la pobresa i l'exclusió social.

ACTUALITAT

separator

2018_Migrantes_con_Derechos_Logotipo

Dia Internacional del migrant. Corregir el rumb de les decisions polítiques i dels discursos públics sobre migració

/ 0 Comments /

La xarxa Migrants amb Drets denuncia la falta de coratge polític per abordar els reptes de la mobilitat humana al nostre país.

 

Càritas Catalunya, 18 de desembre de 2018.- Davant la celebració del Dia Internacional del Migrant i una setmana després de la ratificació a Marràqueix per part de més de 150 països del primer Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular, les entitats que integrem la xarxa Migrants amb Drets –Càritas, CONFER, Justícia i Pau, i la Comissió Episcopal de migracions- reafirmem el nostre suport a l’èxit de la comunitat internacional per avançar en l’objectiu de gestionar els fluxos migratoris a nivell global.

 

Lamentem, però, el fracàs que suposa la retirada del Pacte de diversos països del Nord. La decisió obre una perillosa esquerda en l’esperit d’unitat i solidaritat tan necessari per garantir una acció coordinada, per sobre de fronteres i polítiques nacionals, a la tasca inajornable de protegir les vides i els drets dels migrants i refugiats.

 

Recordem que la celebració d’avui commemora l’adopció, per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, de la Convenció Internacional per a la protecció internacional dels drets de tots els treballadors migrants i els seus familiars, un text que ni Espanya ni cap dels Estats membres de la Unió Europea han signat encara.

 

Queda molt camí per recórrer per parlar d’una migració que sigui autènticament segura, ordenada i regular, i evitar que el Pacte recentment assolit es converteixi en paper mullat. Instem, per això, a corregir el rumb preocupant que, tot i les bones intencions proclamades a Marràqueix, manifesten les decisions polítiques en matèria de migració que se segueixen adoptant tant al nostre país com en el conjunt de la Unió Europea.

 

Un cop més, censurem unes polítiques migratòries on l’enfocament basat en la seguretat i el control de fronteres segueix primant sobre els aspectes humanitaris i socials, i que converteixen les tanques i les aigües de la Mediterrània en espais de mort, sofriment i vulneració de drets, en lloc de transformar-los en una oportunitat per a l’acollida i l’hospitalitat.

 

Diem no a les devolucions de migrants realitzades sense les garanties establertes en els procediments relatius a la identificació de cada persona, sense verificar les seves circumstàncies personals o sense prestar informació en una llengua que sigui entesa per les persones nouvingudes. I no al fet que es perpetuïn els mateixos errors en què incorren ara uns responsables polítics que denunciaven aquestes pràctiques quan eren a l’oposició i que prometien eradicar-les.

 

Reclamem coratge polític per acabar amb els llimbs legals que afecten un nombre creixent de menors immigrants no acompanyats, alhora que denunciem la resistència a mobilitzar els recursos indispensables per finançar tant l’acollida i integració al nostre país dels migrants com per incidir en les causes del problema mitjançant una adequada dotació de fons per a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament.

 

Rebutgem l’escandalosa política de braços caiguts per la qual s’abandona a la seva sort en aigües internacionals a pesquers espanyols que, donant exemple de sentit humanitari, auxilien embarcacions amb migrants a punt d’enfonsar-se.

 

I diem rotundament no a la successió d’irresponsables declaracions públiques en contra de les persones migrants, que, amb un perillós accent discriminatori, racista i xenòfob, pretenen obtenir suport electoral a força de difondre falsos rumors i prejudicis que només busquen estigmatitzar l’altre i intoxicar la convivència social i les relacions en els nostres barris.

 

Com alertava al setembre passat el papa Francesc al Congrés Mundial sobre racisme i xenofòbia organitzat per la Santa Seu i el Consell Mundial de les Esglésies (WCC), «vivim temps en què semblen revifar i difondre sentiments que molts consideraven superats. Sentiments de sospita, de por, menyspreu i fins d’odi davant de individus o grups considerats diferents a causa del seu origen ètnic, nacional o religiós i, com a tals, no considerats prou dignes de participar plenament en la societat ».

 

«La gravetat d’aquests fenòmens -afegia el Papa- no pot deixar-nos indiferents. Tots estem cridats, en les nostres respectives funcions, a conrear i promoure el respecte de la dignitat inherent a tota persona humana, començant per la família, el lloc en què s’aprenen des de molt aviat els valors de compartir, de l’hospitalitat, de la germanor i solidaritat ».

 

Com a entitats d’Església que acompanyem als migrants compartint les seves esperances i frustracions, defensem un model de convivència basat en la convivència intercultural, en la integració i en l’acollida fraterna al qual arriba i es troba en situació de major vulnerabilitat. Som Església samaritana que auxilia el desvali

separator