Càritas és un òrgan de l'església catòlica que treballa contra la pobresa i l'exclusió social.

ACTUALITAT

separator

Càritas Catalunya demana a la Generalitat que acceleri les mesures acordades en la Resolució 17/XI sobre l’emergència social

/ 0 Comments /

  • L’entitat lamenta la lenta implementació de les mesures i demana a la Generalitat que n’acceleri els tràmits.
  • Només un 38% de les mesures estan aplicant-se després de gairebé 10 mesos d’haver-se acordat al Parlament.

 

Barcelona, 18 de gener de 2017. Després de gairebé 10 mesos de la celebració del ple monogràfic sobre pobresa que va tenir lloc al Parlament de Catalunya, i de l’aprovació de la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya sobre la situació d’emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d’una resposta institucional, Càritas Catalunya lamenta que només un 38% de les mesures s’hagin aplicat fins al dia d’avui.

 

imatgecàritas

Imatge 1. Grau d’acompliment de les mesures sobre emergència social. FONT: CÀRITAS CATALUNYA, 2ª nota sobre l’Informe de seguiment del 21-11-2016

 

Lamentem que una de cada quatre mesures no hagin estat iniciades encara, és a dir, de les 273 mesures, 66 encara no s’han iniciat gairebé 10 mesos després de la seva aprovació.

Expressem la nostra preocupació per la lenta evolució de les mesures recollides en la Resolució 17/XI, malgrat alguns petits avanços. A tall d’exemple, només 16 mesures (el 5,9% del total) milloren el seu “grau de compliment” en relació al darrer informe de setembre.

Del total de mesures sense aplicar es destaca la inactivitat d’aquelles dedicades a la inclusió i cohesió social i a la política econòmica. Són mesures enfocades, d’una banda, a potenciar un mercat de treball inclusiu, garantir l’accés a uns serveis públics de qualitat i comptar amb uns ingressos mínims adequats per mitjà de polítiques tant necessàries com la renda mínima d’inserció i, de l’altra, aplicar noves figures fiscals i de millora de les ja existents que permetin incrementar els nivells d’ingressos i garanteixin un sistema fiscal més progressiu. Creiem que aquestes dues qüestions són tant o més importants que la resta, i per això demanem que es desenvolupin com més aviat millor juntament amb la resta de mesures.

Darrere de les xifres hi ha persones, i des de Càritas Catalunya creiem que per donar-los-hi resposta cal accelerar la implementació de les mesures estipulades en la Resolució 17/XI. Les entitats com Càritas tenim un paper essencial a l’hora d’acollir i acompanyar a les persones a qui la societat descarta, però la nostra tasca és sempre complementària a les polítiques socials de l’administració. El President de Càritas Catalunya, Francesc Roig, ha volgut deixar clar que “les persones vulnerables no poden esperar durant més temps” i ha afegit que “el paper de la Generalitat és treballar al servei de tothom, especialment d’aquelles persones que es troben en una situació de major desprotecció”.

separator